Floortje_edited.jpg
FLOORTJE ROUS
Algemeen en Artistiek Directeur

Floortje Rous is oprichter van Dance Connects. Ze studeerde af als Tekstwetenschapper aan de Universiteit van Tilburg en volgde tegelijkertijd de dansopleiding aan de Fontys Dansacademie. Zij behaalde haar bachelors in Choreografie en Docent Dans en is sindsdien werkzaam als choreograaf, docent en projectontwikkelaar.

 

Floortje maakte producties met jonge professionals en amateurs. Ze gaf les op balletscholen, in het regulier onderwijs en op theaterscholen. In 2012 choreografeerde zij voor het eerst een groep oudere dansers en ontdekte haar passie. In 2018 richtte zij Dance Connects Company op, een all-ages dansgezelschap, waarmee zij producties ontwikkelt en toont met persoonlijke en sociale thema’s die aanzetten tot zelfonderzoek en het bevragen van denkbeelden.

 

Wat begon als een persoonlijke affiniteit met oudere dansers, groeide uit tot een stichting met de missie om dans bereikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen van 60 tot 100+.

 

Onze deelnemers laten mij zien dat je nooit te oud bent om iets nieuws te leren. Dat je niet bang hoeft te zijn om ouder te worden, zolang je blijft bewegen, fysiek, klein of groot, en mentaal. Ik zie wilskracht, talent en creativiteit, ook op zeer hoge leeftijd. Het mooiste vind ik de eigenheid, die lijkt te groeien met de jaren. Dat geeft mij kracht en inspiratie in mijn eigen leven.

8323AFE8-AC4F-4F0B-A238-2F2515D586B8.JPG
MARIEKE JOSSELET
Marketing & PR Coördinator

Marieke Josselet studeerde Fotografie aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag en Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en de UvA. Na 10 jaar voor vaste werkgevers in de zorg, welzijn, kunst en cultuursector te hebben gewerkt, is zij eind 2015 haar eigen bedrijf gestart onder de naam Let’s go Public.

 

Marieke werkt met creatieve makers en organisaties die maatschappelijk betrokken zijn. In de afgelopen jaren heeft zij o.a. gewerkt voor Third Space, Building Conversation, EventHands en Vitamine Z.

Door mensen van 60 jaar en ouder wekelijks te stimuleren om zich te uiten door middel van moderne dans, wordt het leven verrijkt. Hun eigen leven, maar ook de maatschappij wordt verrijkt. Ouder worden is mooi namelijk en dat mag gezien en gevierd worden. Alle activiteiten van Dance Connects Community dragen bij aan de positieve beeldvorming rondom mensen van 60 jaar en ouder en daar werk ik heel graag aan mee. 

001.jpg
LEONIE ROOS
PR & Communicatie Medewerker

Leonie Roos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkte vervolgens als event manager in de culturele sector. Een aantal jaren geleden besloot ze haar hart voor beeld en taal te volgen en creativiteit meer ruimte te geven in haar werk. Sindsdien werkt ze o.a. als illustrator en vormgever. Hierin is ze altijd op zoek naar verhalen die verbinding brengen. 

 

“Zelf houd ik heel veel van dansen, zowel alleen als samen. Ik geloof dat dans een vorm is van zelfexpressie, een uiting van geluk en andere gevoelens, die je met elkaar kunt delen. Waarom zou dit ophouden als je ouder wordt?” 

IMG_4871(Edited)_edited.jpg
LOTTE DIJKSTRA
Wijknetwerker
Amsterdam Oost en
Nieuw-West

Lotte Dijkstra is afgestudeerd als sociaal en cultureel antropoloog en heeft jarenlang gewerkt in de festival en evenementen wereld. Tijdens haar werkzaamheden bij het Danspaleis heeft ze gezien wat muziek en dans met ouderen kan doen en hoe belangrijk dansen is om gezond en gelukkig ouder te worden. In haar vrije tijd geeft Lotte Lindy Hop danslessen en reist ze de hele wereld rond om inspiratie op te doen tijdens diverse swing dans festivals. 

 

Ik vind het bijna magie, wat muziek en dans met ouderen kan doen. Met muziek komen er allerlei herinneringen boven en door te dansen voel je je weer jong. Het mooie van dansen is ook dat het dwars door alle sociale en culturele lagen heen gaat. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, arm of rijk, wit of zwart, iedereen kan op zijn of haar manier dansen. Het mooie van Dance Connects is dat zij dans voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk wil maken en daarmee een bijdrage levert aan het fysiek en mentaal welzijn van ouderen. 

Eva.jpg
EVA SIERKSMA
Wijknetwerker
Amsterdam Zuidoost en Diemen

Eva Sierksma studeerde Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de KunstenUtrecht en is afgestudeerd binnen de richting Social Design. Samen met een studiegenoot zette zij stichting Fratsen op in Rotterdam, gericht op het verbinden van verschillende generaties door middel van muziek. Daarnaast werkt Eva voor partijen die zich inzetten voor een creatief, cultureel en sociaal Amsterdam.

Dance Connects neemt als organisatie een bijzondere plek tussen de kunsten en de maatschappij in. De organisatie luistert naar de buurt en creëert een passend aanbod, gelet op de wensen en behoeften van de betreffende buurtbewoners. Het contact dat opbloeit tussen 60 plussers tijdens het dansen is heel bijzonder te
noemen. Of je nu vanuit je stoel danst of weken oefent op een choreografie, door het brede palet aan activiteiten worden senioren uitgedaagd om binnen hun eigen mogelijkheden mee te doen en andere mensen te ontmoeten.

 

DSC00726_edited_edited.jpg
KIM DOELEMAN
Dansdocent

Kim Doeleman is afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten als Uitvoerend Danser/Maker. Ze heeft gewerkt met internationale choreografen zoals Amos Ben-Tal, Ann van den Broek, Joeri Dubbe en Václav Kunes.

 

Naast haar studie heeft ze haar vaardigheden als fotograaf en docent dans verder ontwikkelt. Sinds 2015 is Kim betrokken bij Dance Connects als fotograaf en assistent choreografie. Sinds september 2016 is zij ook docent. 

 

Vooral de puurheid, levenservaring en creativiteit die de deelnemers met zich meedragen en toevoegen aan dit project vind ik inspirerend

Ik vind het bijzonder om bij te mogen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers. Dans is universeel. Het verbindt, verjongt en creëert geluk. 

Jasmijn%20Dance%20Connects_edited.jpg
JASMIJN ANTONISSE
Dansdocent

In 1985 heeft Jasmijn Antonisse haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgerond. Ze was een van de oprichters van de choreografie afdeling van Crea.

 

Als danseres werkte Jasmijn met verschillende choreografen, waaronder Michael Clark, PereFaura, Amos Ben-Tal, en danste in diverse producties van Het Muziektheater te Amsterdam.

 

Haar lesstijl kenmerkt zich door het contrast tussen energieke en explosieve bewegingen en meer gevoelige en subtiele bewegingen met oog voor detail en humor. 

Als dansdocent hou ik mij vooral bezig met motiveren, uitdagen en ontwikkelen van dansers. Tijdens de lessen probeer ik een eenheid te creëren waarbij deelnemers zich veilig en gewaardeerd voelen. Deze aanpak zorgt voor een hechte groep dansers die elkaar motiveren en stimuleren.

Zsolt-Szederkenyi-4537_edited_edited_edi
DIEGO OLIVEIRA
Dansdocent 

Diego Oliveira is oorspronkelijk een straat- en hedendaagse danser die zich heeft ontwikkeld op het gebied van performance kunst. In 2006 maakte hij onderdeel uit van Verve Dance Company en in 2007 deed hij zijn eerste professionele tour door Brazilië en Zuid-Amerika.

In 2010 verhuisde Diego van Brazilië naar Amsterdam, waar hij danslessen, internationale workshops en artistieke evenementen organiseerde. In 2012 richtte hij een “only men” collectief op genaamd Brotherhood. Hiermee ontwikkelt hij korte dans-theaterproducties voor verschillende evenementen zoals het multiculturele festival Indomania.

Diego is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, richting School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). Zijn werk was te zien in Veem Theater, Melkweg, Frascati en Uffer Studio’s Berlijn. Daarnaast ontwikkelt hij zijn eigen onderwijsmethode ‘organische beweging’ en geeft les bij verschillende organisaties. 

anke-ltste_edited.png
ANKE OTTEMA
Dansdocent 

Anke studeerde uitvoerend klassiek ballet en moderne dans aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze danste in verschillende gezelschappen. Nu is zij Dansdocent en geeft ze les aan diverse doelgroepen van jong tot oud en onder andere aan mensen met Parkinson, MS of reuma. 

In mijn lessen wil ik graag mensen zien genieten. Bij iemand een ontwikkeling zien, dat is voor mij eigenlijk waar het om draait, en als dat lukt dan is dat puur genieten of zelfs kippenvel.

Irina Hüfner_Portrait.jpg
IRINA HÜFNER
Dansdocent 

Irina is Performer, Dansdocent en Choreograaf. Na haar opleiding tot uitvoerende danseres in Duitsland, is zij in 2017 afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als Docent Dans.

Irina creëert dansvoorstellingen en initieert 

uitwisselingsprogramma's. Zij is medeoprichter van het collectief SONGA, waarmee ze in 2018/2019 Trānseō choreografeerde en in Nairobi en Amsterdam opvoerde. In haar werk, dat te zien was in Duitsland, Nederland, Peru en Kenia zoekt Irina naar empathie en authenticiteit.

 

Irina ontwikkelt lesprogramma's en methodieken voor stichtingen, projecten en diverse groepen. Hierin richt zij zich op het ontdekken van het verbindende element tussen mensen en culturen. Zij werkt onder andere samen met ICK Amsterdam, Muziektheater PRA, Balletschool De Toverfluit, Artzone Nairobi en Dance Centre Kenya.

 

Dans leert ons te leven met een innerlijke passie en bewuste aandacht. Door een diepe connectie met je lijf creëer je jouw authentieke vorm van expressie. Voor mij staat Dance Connects dan ook voor het delen van de identiteit, het verhaal, de kracht en kwetsbaarheid met elkaar. 

dsc06054_edited.jpg
JOURY VAN DER VECHT
Dansdocent 

Joury is performer, choreograaf en dansdocent. Na het afronden van zijn eerste opleiding en het behalen van zijn titel als Bouwkunde Ingenieur heeft Joury het roer omgegooid en is zijn passie voor dans achternagegaan. Tijdens zijn afstudeerjaar heeft Joury stage gelopen bij de Dance Connects Company en was hij een van de performers in LIVE / HUMAN CONDITIONS. In 2021 studeerde Joury af als Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

 

Vanuit zijn passie voor het creatieproces en met het doel om hedendaagse dans voor een breder publiek toegankelijk te maken is Joury het danscollectief Rorschach begonnen. Met Rorschach biedt Joury hedendaags danstheater aan waar de vrije expressie van het lichaam de centrale rol vervult. Het bewegende lichaam wordt tegen het licht gehouden van de actuele thematiek en daarmee op een kritische wijze in context gebracht.

 

In een tijd waar wij al zoveel ‘moeten’ voelt dans als een verademing. Dans geeft de ruimte voor het authentieke verhaal en de passie van de danser. Het brengt ons dichter bij onszelf en dichter bij elkaar. De eigenheid, de rijke identiteit en het unieke verhaal van de dansers van Dance Connects is wat mij zo aanspreekt. Delen door te geven en samen genieten van het moment is waar het voor mij om gaat.

IMG_7391 copy.jpg
ARNOUT VAN DER ZWAAL
Financial Controller

Arnout van der Zwaal is politicoloog en werkt met verschillende non-profits aan de zakelijke ondersteuning. In een vorig leven organiseerde hij muziekevenementen, nu is hij actief in het sociaal-culturele veld voor mensen die te maken hebben met leeftijds- en cultuurgebonden labels. 

 

Wat mij inspireert aan Dance Connects is de ongebreidelde inzet in gemeenschapsvorming: uiteraard het vinden van gelijkgestemden tijdens het dansen. Maar ook: het talent onderkennen van diegene waar je mee danst of die naast je staat. Het gaat om je capaciteiten, niet om het label die je vanuit de zorg of een instantie meekrijgt. Als performer creëer je namelijk eigenaarschap: dit bepaalt je identiteit!

IMG_2083.jpg
ZERAJA MUNZER
Coördinator Vrijwilligers 

Zeraja Munzer studeerde Creatieve Handvaardigheid, Opvoedkunde en Social Work (CMV) en heeft jarenlange werkervaring in zorg en welzijn. Sinds 2009 biedt zij als freelancer ondersteuning, begeleiding en advies aan organisaties en projecten in de sociaal culturele sector. Ze deed o.a. opdrachten voor het Rode Loper Festival, de Hoge School van Amsterdam, Moving Arts Project en het Tropenmuseum. Met veel passie en plezier werkt zij voor organisaties die een maatschappelijk doel dienen en het welzijn van mensen in de stad verbeteren door het aanbieden van kunsten. 

 

Dansen verbindt, maakt blij en gelukkig. Met iedere beweging zie ik een glimlach groter worden en mensen stralender. Ik vind het bijzonder om dit mogelijk te mogen maken voor 60-plussers Amsterdam en omgeving.

Carolien.jpg
CAROLIEN MARIS
Wijknetwerker
Amsterdam Zuid, West en Amstelveen

Carolien woont sinds 1979 in Amsterdam en sinds 2001 met haar (toen 5 jarige) zoon in de Bellamybuurt, in West. Vlakbij de Ten Katemarkt en op loopafstand van de Hallen. Sinds 2005 werkte ze voor verschillende sociale projecten met allerlei doelgroepen. Voor en met bewoners in hun buurtkamer, gaf ze taallessen en algemene vorming aan vrouwengroepen in IJburg, was ze werkzaam voor en met migrantenmannen en onlangs nog als welzijnscoach bij Combiwel voor "welzijn op recept", waar ze veel ouderen ontmoette. Carolien houdt van zingen (o.a. van wereldmuziek). 

 

Dansen heeft ze altijd fijn gevonden: “het geeft een gevoel van vrijheid, brengt mij in mijn lichaam en het maakt gelukshormonen vrij. Voor Dance Connects zoek ik de samenwerking met partners in West, Zuid en Amstelveen. Fantastisch om een schakel te zijn en alle senioren in de hele stad te laten dansen!” 

image_edited.jpg
ODILE VERMEULEN
Wijknetwerker
Amsterdam Noord en Zaandam

Odile Vermeulen kreeg op haar 14de al het sterke gevoel de zorg voor ouderen te willen verbeteren. Haar studies Gezondheidswetenschappen met daaropvolgend een Master in de richting van Policy and Organisation of Healthcare Systems waren een goede stap in deze richting, maar de Master Vitality and Ageing was doorslaggevend.

 

In de zorg- en welzijnssector heeft zij diverse werkervaring opgedaan met ouderen en mensen met een beperking. Nu werkt zij, naast haar werk bij Stichting Dance Connects, vanuit het ZonMw-kantoor aan betere zorg en ondersteuning voor deze mensen. Zij zet zich graag in voor ouderen en kwetsbaren, omdat zij gelooft in een inclusieve samenleving waarin er rekening met elkaar wordt gehouden en ieders krachten en waardevolle toevoegingen gezien worden.

 

Van mijn tijd als danser weet ik hoeveel dansen voor iemand kan betekenen. Het brengt plezier, een vrij gevoel, identiteit en leuk contact en verbinding met je mededansers. Bovendien is dansen erg gezond voor lichaam en geest. Daarom vind ik dat dansen voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Als geboren en getogen Noordeling heb ik dan ook ontzettend veel zin om mensen van 60 jaar en ouder uit mijn buurt aan het dansen te krijgen!

Annegien.jpg
ANNEGIEN VAN HARTEN
Wijknetwerker
Weesp

Annegien heeft theaterwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met specialisatie in dans en beleid/ management. Dans is altijd een leidende draad geweest in haar leven. Naast zelf altijd graag gedanst te hebben, werd ze in 2008 eigenaar van Dansstudio Van Harten en richtte ze in 2019 de 

stichting Make It Move op. Met deze stichting ontwikkelt ze gerichte projecten en activiteiten om de dans- en cultuurparticipatie te bevorderen en aandacht te geven aan het belang en de positieve effecten van bewegen en dansen. Naast haar huidige werkzaamheden is ze sinds januari 2022 ook wijknetwerker voor Dance Connects in Weesp.

Dans is magisch. Het verbetert niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid: dansen brengt je dicht bij je gevoel, je kunt je emoties uiten en zelfvertrouwen ontwikkelen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren wat dans voor je kan betekenen. Met mijn werk bij Dance Connects mag ik hier weer op een nieuwe manier aan bijdragen en dat vind ik een super leuke uitdaging. 

 

photo_2019-06-16_21-11-17_edited.jpg
SAM BERGSMA
Dansdocent

Sam Bergsma is afgestudeerd aan de opleiding Docent Theaterdans aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De afgelopen jaren heeft Sam zich gespecialiseerd op het gebied van danseducatie binnen het basis- en middelbaar onderwijs.

 

Sam werkt voor verschillende opdrachtgevers zoals o.a. Kunst Centraal en Het Nationale Ballet en doceert verschillende stijlen aan uitlopende doelgroepen in leeftijd en/of niveau.

 

Vanuit een ontspannen en positieve sfeer laat Sam haar leerlingen hun eigen bewegingstaal ontdekken. Stimuleren en ontwikkelen van creativiteit en verbeelding zijn hierin belangrijke onderdelen. 

 

Samen in het dansgevoel komen is elke les weer een bijzondere ervaring. Ik geniet ervan mensen van alle leeftijden  te zien opleven: gezichten die gaan stralen, energie die stroomt, de ontmoeting met elkaar en de verrassing die volgt van wat mogelijk is.

IMG_9739BW_edited.jpg
MAYKE VAN VELDHUIZEN
Dansdocent

Mayke van Veldhuizen is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als Uitvoerend Danser. Ze werkt momenteel als freelance danser, choreograaf en docent. 

 

Mayke heeft onder andere gedanst in choreografieën van Maurice Causey, Sanne Clifford, Jamie de Groot en Elias Lazaridus. Naast het dansen heeft Mayke in binnen- en buitenland workshops gegeven, onder andere aan Vertigo International Dance Program in Jeruzalem, The Stage in Moskou, Circus Department Codarts in Rotterdam en Universidad de las Américas Puebla in Mexico.

Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe de dansers van Dance Connects opdrachten interpreteren en het eigen maken. Om de senioren te zien dansen met hun levenservaring, is heel bijzonder.

Headshot online 1_edited_edited.jpg
SOPHIA VAN DER PUTTEN
Dansdocent 

Sophia van der Putten is Performer, Choreograaf en Dans/theaterdocent. Ze vindt het belangrijk om verbinding te creëren door middel van de taal die iedereen tot zijn beschikking heeft; de taal van het lichaam. In haar werk brengt ze ontmoetingen en uitwisselingen opgang tussen mensen en culturen, zowel in Nederland als daarbuiten. 

 

Sophia studeerde in 2014 af als Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien maakt ze danstheatervoorstellingen met amateurs, gebaseerd op persoonlijke verhalen van de deelnemers. De voorstellingen speelden zowel in Amsterdam, als in São Paulo (Brazilië) en Moengo (Suriname). Als performer werkt ze samen met dans-/theatermakers en beeldend kunstenaars.

Sophia van der Putten geeft Slow Flow-lessen en als partner van Dance Connects Community ook Moderne Dans Techniek en Improvisatie 40+

Petra_edited_edited_edited.jpg
PETRA VAN AKEN
Dansdocent 

Petra heeft dansexpressie en choreografie gestudeerd aan de Theaterschool Amsterdam en ruimtelijke vormgeving aan de Kunstacademie Den Bosch. Vanaf 1989 werkt zij als Docent, Performer en Choreograaf.

Als Artistiek Leider en Choreograaf was Petra 14 jaar werkzaam bij Het Kabinet Danst, een collectief dat festivals op locatie organiseerde en voorstellingen maakte met dansers van alle leeftijden.

Petra choreografeert, maakt beeldende kunst en geeft les als gastdocent op kunstacademies in performance en performance-kunst-geschiedenis. Ook ontwikkelt zij beweeginterventies voor evenementen en congressen.

 

Haar lessen zijn gebaseerd op moderne dans, dansexpressie en bevatten invloeden uit oosterse bewegingstechnieken. 

Ik vind het fijn om vanuit een eenvoudige dans en bewegingstechniek naar een creatief thema toe te werken. Bewegingsvrijheid, lichaamsbewustzijn, creativiteit en plezier staan centraal in de les. Ik streef ernaar om het hele lichaam in beweging te brengen en de poëzie van beweging in choreografieën en improvisaties te laten ervaren.

E16C24EF-CE20-403B-A62E-050C811583BB_edited.jpg
VERA VAN WEERDEN
Dansdocent 

Vera is in 2014 afgestudeerd aan de ArtEZ dansacademie en brengt sindsdien verschillende groepen in beweging. In het speciaal- en primair onderwijs en amateur dansers van 2 tot 92 jaar. Ze werkt het liefst vanuit de moderne dans, dansexpressie en andere vormen van improvisatie.

 

Wat ik zo mooi vind aan het werken met oudere mensen, is de eigenheid en vrijheid die zij hebben. Dit vind ik prachtig om te zien en is een inspiratie bron voor mij om nog vrijer te bewegen en me te uiten in dans. Deze kracht wil ik doorgeven en iedereen in het hier en nu hun eigen dans laten dansen.

Dido dansdocent zw.jpg
DIDO MIRCK
Dansdocent 

Dido begon vroeg met dansen; vanaf zesjarige leeftijd deed zij aan klassiek ballet en vanaf haar dertiende volgde ze lessen op dansacademies in Amsterdam en Tilburg, in klassieke dans, moderne dans, jazz, improvisatie en folklore. Na de dansacademie werd zij tolk gebarentaal, maar na het behalen van haar tolkdiploma bleef de danswereld trekken.  

 

Dido begon vervolgens bij Danstheater VOS, waarbij zijjarenlang gedanst heeft in verpleeghuizen voor senioren. Hierdoor werden haar interesse en passie gewekt voor het raakvlak tussen zorg en kunst. Sinds 2017 geeft Dido danslessen aan mensen met Parkinson, MS en reuma, maar ook aan dementerenden en mensen met NAH. Hiervoor heeft ze verschillende cursussen gevolgd. Bij DansPark geeft Dido wekelijks meerdere van dergelijke specialistische lessen. Daarnaast geeft ze graag gastlessen bij organisaties als ReDiscoverMe, VOS en DanceConnects.

 

Het is een heerlijke uitdaging om mensen uit hun schulp te helpen kruipen en de wereld in te laten dansen, om zo zichzelf, en daarbij dus hun hele wezen, inclusief hun lichaam te omarmen. Ik hoop een veilige en inspirerende omgeving te creëren waarin jij als danser jezelf kan zijn. Zodat jij je lichaam herontdekt en kan genieten van alle mogelijkheden die het samenzijn, de ruimte en de muziek met zich meebrengen.