SLOW FLOW in de schijnwerpers

Hendrik Heemels, redacteur van de nieuwsdienst Gemeente Amsterdam, kwam langs bij onze Slow Flow-les in Eben Haëzer. Hij maakte het volgende artikel. Een mooie impressie van onze dansers en onze lessen.


Zittend of staand, Slow Flow is dans voor iedereen, ongeacht beperking of ervaring. Foto: Kim Doeleman

Ouderen dansen met expressie


"Zo, we gaan even stevig stappen." Danslerares Dido Mirck doet het voor en geeft enthousiast aanwijzingen. "Beweeg die armen alsof de wind ze omhoog blaast." De ouderen doen – voor zover dat gaat – allemaal mee. Er zijn rond de 20 mensen afgekomen op de moderne dansles Slow Flow in zorgcentrum Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. De een in een rolstoel, de ander kwiek te voet of zelfs op de fiets. Weer anderen wonen in het zorgcentrum zelf. Let wel: ze zijn allemaal tussen de 60 en 100 jaar oud.


Sinds eind januari geeft Dance Connects, dat bijna 5 jaar bestaat, weer moderne danslessen op verschillende locaties verdeeld over Amsterdam. Voor mensen vanaf 60 jaar. Hier kunnen ze hun creativiteit uiten en lichaam en geest versterken, aldus de stichting. Staand of zittend, dat maakt niet uit.


Veel animo

Dance Connects werd in 2015 opgericht door Floortje Rous (37). Floortje: "Ik heb eerder met ouderen gewerkt vanuit een opdracht van mijn dansopleiding. In vergelijking met recalcitrante pubers waren ze een verademing. Het leek mij daarom heerlijk om vaker met deze doelgroep te dansen. Ik plaatste een oproep in het buurtkrantje: ‘60+ dansers gezocht’, voor een eerste pilot danslessen. Er bleek zo veel animo voor te zijn, dat ik besloot mijn werk als dansdocent op een middelbare school op te zeggen en een stichting op te richten om dansontmoetingen voor senioren mogelijk te maken.”


Expressie

“Waarom het moderne dans heet? Het is allesbehalve stijldansen. Een belangrijk element is dat we werken vanuit eigen creativiteit van mensen. Met improvisatie. Dat is wat typisch bij moderne dans hoort: eigen invulling en expressie.”

De ouderen zijn helemaal in hun nopjes met de lessen. We laten er een paar aan het woord.


Ciska Slingerland (89)

“Ik hou van bewegen, dansen en van zingen. Bewegen is goed, vooral als je ouder wordt. Je spieren moeten goed blijven werken. Ik ben slechtziend. Mijn ene oog is blind en met het andere kan ik nog maar 20% zien. Toch doe ik mee. Tijdens de dans beweeg je je schouders, armen en benen en je draait je hoofd. Dat doe je staand of zittend. En je danst natuurlijk, sommigen in een stoel, anderen staand. Thuis doe ik wel eens wat oefeningen na. Ik lig dan op mijn bed en maak van die fietsbewegingen in de lucht, haha. Nee, Ik ben echt heel blij met deze les. Ik ga ermee door tot het niet meer gaat.”


Jan Cloo (76)

“Dit is het tweede jaar dat ik meedoe. Eerst zat ik op dansen voor 60-plussers, maar dat werd me wat te ingewikkeld. Daar moest je van die choreografietjes bedenken enzo. Hier heeft het iets heel ontroerends. De een is in een heel ander stadium dan de ander. Sommigen kunnen alleen nog maar zitten, terwijl anderen nog altijd op hun benen kunnen dansen. Maar iedereen is enthousiast, dat is heel aanstekelijk. Waarom ik meedoe? Omdat het goed is voor je lijf. Ik merk de laatste tijd dat ik wat stijver word, dus is dat dansen wel fijn. Soms denk ik, wat doe ik hier eigenlijk, ik moet ermee ophouden. Maar als ik er eenmaal ben, vind ik het erg leuk.”


Dewratie ‘Mientje’ Goercharn (69)

“Ik ben hartpatiënt en moest van de cardioloog revalideren. Gaan fietsen. Maar ik vind fietsen niet zo leuk, je gebruikt alleen maar je benen. Dansen helpt me wel. Ik heb al een jaar nergens last meer van, ben al die tijd niet meer in het ziekenhuis geweest. En ben een kilo afgevallen! Je beweegt je hele lichaam. Prettige bijkomstigheid is dat je danst met mensen van verschillende leeftijden en culturen. Dat vind ik zó prachtig. Ze mogen hier niet op gaan bezuinigen hoor, anders kom ik ze aan hun oren trekken!”


Ria van den Berg (85)

“Ik doe pas 3 maanden mee. Ik kwam hier voor mijn man. Hij was geïnteresseerd om met deze groep mee te doen. Ik zei toen: dan ga ik wel mee. Maar het was niks voor hem, zei ‘ie. Intussen is hij gestorven. En ben ik met de groep verdergegaan. We hebben een heel leuk groepje. Met Mientje kan ik heel goed opschieten, net als met anderen. We lachen ons kapot om de gekste dingen. Ik heb ook wel eens geen zin om naar het dansen te gaan hoor. Dan word ik wakker en denk ik: getverderrie. Maar dan trek ik mijn kleren aan en fiets hierheen. Achteraf ben ik daar altijd blij om.”


Meedoen?

Als u geïnteresseerd bent en eventueel wilt meedoen, kunt u voor meer informatie terecht op de site van Dance Connects. Mensen met een Stadspas krijgen korting. Met een Stadspas groene strip kunt u gratis meedoen.


Je kunt het artikel op dit moment ook nog online bekijken.