Hoge cijfers voor Zuid


Amsterdam-Zuid: een bijzonder stadsdeel. Niet alleen om de levendige Pijp, de wereldberoemde musea, het Vondelpark en de vele mooie huizen. Maar ook: omdat Amsterdam-Zuid het stadsdeel is met het hoogste aandeel ouderen van heel Amsterdam. En laten dat nou net de leukste bewoners van onze stad zijn! ​

Oud-Zuid, bestaande uit het Museumkwartier, de Pijp en de Willemsparkbuurt, werd gebouwd in de 19e eeuw. Zuid kenmerkt zich door brede lanen en grote huizen, maar ook zijn er veel volkswijken in dit stadsdeel. In 1917 begon de beroemde architect Berlage met Plan Zuid: waarin plek werd gemaakt voor de middenklasse. Je vindt er vele voorbeelden van de bekende bouwstijl Amsterdamse School. De Rivieren-, Diamant- en Stadionbuurt behoren tot het Nieuwe Zuid. En ook Hoofddorppleinbuurt en ‘tuinstad’ Buitenveldert met hun grote aandeel in sociale huurwoningen, kregen na hun bouw een plekje in het zuidelijkste stadsdeel.

Populair en cultureel

Wonen in Zuid is gewild. Maar niet alleen Amsterdammers zijn graag in Zuid. Dankzij de vele culturele trekpleisters trekt het stadsdeel sinds jaar en dag vele toeristen. Jaarlijks bezoeken meer dan 10 miljoen mensen het Vondelpark; meer dan 21 bezoekers per vierkante meter. Het Rijksmuseum ontvangt 2 miljoen gasten per jaar en de Albert Cuypmarkt tekt zo'n 20.000 bezoekers per dag. Niet mis!

Senioren in Zuid

Maar de hoge cijfers beperken zich niet alleen tot jaarlijkse bezoekers. Bijna 15 procent van de inwoners van Zuid, de mensen die er echt wonen en leven, is ouder dan 65. Daarmee is het samen met stadsdeel Noord de plek waar de meeste senioren wonen in Amsterdam. En dat aandeel zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Uit onderzoek van Gemeente Amsterdam blijkt dat bewoners van Zuid zich zorgen maken over het geringe aanbod van o.a. geschikte ontmoetingsplekken. Stadsdeel Zuid wil buurtfaciliteiten voor ouderen ondersteunen, sociaal isolement tegengaan en sociale cohesie bevorderen. De buurtbewoners zelf willen voldoende basisvoorzieningen in de buurt voor ontmoeting en zorg, nabuurschap en informele/sociale netwerken versterken.

Moderne dans voor senioren in Zuid

En daarin voorziet Dance Connects door ook in Zuid wekelijks moderne danslessen aan te bieden. Want ondanks het grote aanbod voor ouderen in dit stadsdeel –inwoners van Zuid zijn heel actief en staan erom bekend zelf veel initiatieven op te zetten- was er nog geen moderne dansles speciaal voor mensen vanaf 60 jaar.

Sinds 2016 kunnen dansliefhebbers in stadsdeel Zuid wekelijks terecht bij studio Dans Dansen op de Amsteldijk, aan de rand van de Pijp. Om daar samen met andere Zuid-bewoners te dansen, bewegen, aan hun conditie en balans te werken en om hun sociale netwerken te versterken. Ook een keertje meedoen? In stadsdeel Zuid zijn we elke dinsdag van 13.00 tot 14.30 op de Amsteldijk 10 te vinden.