Dansen? Dat kan iedereen!


Maartje, Noor, Pauline en Louise in de stadskrant

Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum ondersteunt het belang van Stichting Dance Connects en de bijdrage die moderne dansles levert aan gezondheid, welzijn, participatie en sociale cohesie van 60plussers.

Een aantal medewerkers van de gemeente kwamen daarom eens een kijkje nemen bij de moderne dansles in de Wladimir Dans Studio's op de Lijnbaansgracht en spraken daar met Maartje, Noor, Pauline en Louise over dans en waarom dansen zo goed voor je is.

Waarom dansen zo goed voor je is!

Dansen houdt botten en spieren sterk en gewrichten soepel. Het is een intensieve bewegingsvorm die zorgt voor meer uithoudingsvermogen, energie en fitheid in het dagelijks leven. Bovendien is het een aangename manier om te werken aan een gezond lichaamsgewicht.

Daarnaast is dans het bewegingsmiddel bij uitstek om coördinatie, evenwicht en stabiliteit te trainen. Vooral in moderne dans wordt er veel gespeeld met balans, wat niet alleen preventief werkt maar ook de angst om te vallen vermindert. De deelnemers werken in dit project dus op creatieve wijze aan een gezond, fit en sterk lijf.

In een dansles wordt het bewegingsgeheugen getraind. Via beleving en met behulp van danscombinaties in vaste volgorden leren deelnemers hun lichaam op nieuwe manieren te gebruiken. Daarnaast kan bewegen het volumeverlies van de hippocampus, het hersendeel dat het geheugen controleert, tegengaan en dat helpt dementie te voorkomen. Bovendien is dansen een endorfine verhogende activiteit. Daarmee zorgt dans voor verlichting van pijn, angst en stress. De deelnemers werken dus niet alleen aan een gezond lijf, maar ook aan een gezonde geest.

Tijdens de moderne dansles leren deelnemers via verschillende wegen op zoek te gaan naar hun eigen kracht en laat ze via dans en muziek opnieuw kennismaken met zichzelf. Door daarbij in te spelen op wat zij kunnen in plaats van wat zij niet kunnen en hun persoonlijke kwaliteiten verder te ontwikkelen, wordt gewerkt aan een positief zelfbeeld. Daarnaast zorgt dit project voor een gevoel van verbinding, wat één van de belangrijkste pijlers is voor het ervaren van geluk.

Deelnemers voelen zich meer verbonden met zichzelf, met elkaar, met de buurt en met professionele kunst. Via deze kunst geven zij uiting aan hun eigen identiteit, wat hun gevoel van eigenwaarde versterkt. Bovendien neemt Dance Connects ouderen serieus als performers, creators, activators en inspirators, draagt bij aan empowerment en geeft een boost aan het zelfvertrouwen van de deelnemers.

#StadsdeelCentrum #GemeenteAmsterdam #Modernedans #Dansles