Iedereen kan dansen


Floortje (helemaal links) aan het werk - Fotografie Kim Doeleman

Stichting Dance Connects zet zich in voor danseducatie en danscreatie voor iedereen. Door middel van workshops, lessen, projecten, voorstellingen en evenementen werkt de stichting aan het bereikbaar en toegankelijk maken van deze kunstvorm voor een breed publiek. De activiteiten van de stichting fungeren als schakels. Dans is een krachtig middel om verbinding te creëren tussen mens en medemens, tussen mens en maatschappij. Professionals uit de kunsten worden ingezet om mensen op een artistieke wijze in contact te laten komen met zichzelf, elkaar en hun omgeving.

Een koffiezaak in Oud-West. Ik heb afgesproken met Floortje Rous, choreograaf en artistiek leider van Dance Connects. Net als ik mijn jas uit trek komt ze binnen gewaaid. Floortje is een wervelwind. Ze bestelt thee voor ons aan de toonbank, en reorganiseert terwijl ze staat te wachten meteen even de thee-voorraad. “Kom je hier wel vaker?”, vraag ik haar. Nee, dit is eigenlijk de tweede keer.

Volle bak

En zo werkt en danst Floortje ook; vol overgave. Ik heb haar twee weken geleden al aan het werk gezien bij een van de drie proeflessen in Amsterdam. 30 vrouwen en 6 mannen uit diverse stadsdelen van Amsterdam zijn naar de Wladimir Dansstudios op de Lijnbaansgracht gekomen. Volle bak. En als de schoenen verwisseld zijn voor sokken of dansschoenen, begint Floortje de warming-up.

Het is magisch om te zien hoe snel men meedoet. Hier en daar een onzekere blik, een huivering, een blosje, maar het merendeel van de deelnemers gaat meteen lekker los. Mede dankzij het enthousiasme van Floortje. Dat is ze over bijna alles trouwens, enthousiast.

Still Moving II

“De danslessen zijn voor mensen van 60 jaar tot tja, 100 jaar. Iedereen kan namelijk dansen!”, roept ze. Ze lacht en vertelt met verve over Still Moving II, een van de projecten van Dance Connects.

Samen met de deelnemers van Still Moving II gaat Floortje werken aan een heuse voorstelling, waarin de ervaringen en karakters van de deelnemers een grote rol gaan spelen. Er wordt in de aanloop naar de voorstellingen gerepeteerd met live-muziek. Een bijzondere manier om naast moderne dans, ook te leren improviseren en muzikaal gevoel te ontwikkelen.

Nooit te oud

Ik vraag Floortje wat ze zo leuk en fijn vindt aan werken met oudere mensen. “Mensen op leeftijd maken mij vrolijk, hebben een hele fijne open energie, durven op te gaan in het moment, kennen vaak weinig gêne, willen zichzelf ontwikkelen en hebben humor. Daarnaast leer ik zelf ook veel van hen. Dat iedereen meer kan dan hij of zij denkt, dat mensen mij heel veel kunnen vertellen als ik goed luister, en niet alleen in woorden, maar ook fysiek en tussen de regels door. Dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is. dat iedere dag een nieuwe kans is en je nooit te oud bent om nieuwe dingen te leren. En vooral doorzettingsvermorgen, dat hebben deze mensen allemaal; daar heb ik veel bewondering en respect voor.”

Ondertussen in de dansstudio

Laten we nog even terug gaan naar de proefles. Er volgt een oefening waarin samengewerkt moet worden. Onbekenden van elkaar zwieren door de zaal en leren elkaar kennen op een hele spontane manier. “Heb aandacht voor elkaar!”, roept Floortje.

Plotseling komt er een wat serieuze vrouw naar me toe met in haar kielzog een vriendelijk lachende man. Ze kijken me een beetje gegeneerd aan als ze zeggen: “Bij ons gaat het niet, we kunnen niet samenwerken”. “Geef het de tijd en ruimte. Don’t be so hard on yourself”, adviseert Floortje. Ze gaan beide verder met dansen, nu lekker apart van elkaar. Ook prima.

Niet in één keer goed

Dan krijgen de cursisten een dansopdracht. Er wordt hen gevraagd een dans te bedenken en daarin te spelen met ritme, tijd en emotie. Sommige hebben wat langer nodig dan anderen om hier iets mee te doen. Maar gelukkig doet Floortje een eigen choreografie voor -waarnaar de groep ademloos en vol bewondering kijkt- en helpt de mensen die het even niet weten. Dat doet ze trouwens erg goed; iedereen krijgt evenveel aandacht en er is ruimte voor experiment, het hoeft absoluut niet in een keer goed te zijn.

Je wordt hier heel blij van

Twee uur duurt de les, natuurlijk met een kleine pauze, waarin iedereen met elkaar praat over de les, maar ook over het weer, over de buurt, familie, het leven. Na de pauze studeert Floortje met de cursisten nog het begin van een professionele choreografie in. Er wordt zeer gedreven gedanst en zelfs de mevrouw, die ik in het begin van de les wat afwachtend in een hoek zag staan, schudt haar hoofd en wiegt haar heupen.

“Let’s do it! Met z’n allen! Op muziek!” Floortje rent naar de geluidsinstallatie. De tonen van de New Orleans-blues veranderden de zaal in een schitterend dansfeest. Mardigras, denk ik en lach. Floortje heeft gelijk. Je wordt hier heel blij van en echt iedereen kan dansen.

(Marieke Josselet - Let's go Public!)

#FloortjeRous #Dans #Dansles #Danceconnects